Nederlands Duits Engels

Veilig betalen met:


Klantbeoordelingen:


Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuws, deals en speciale kortingsacties!


Volg Benèl ook via: 

      Youtube icon  Instagram

Dye-sublimation Printers

Dye-sublimation printers zijn ideaal om snel grote volumes foto's af te drukken, met een professionele kwaliteit tegen lage kosten.

Wat is een dye-sublimation printer?

Een dye-sublimation fotoprinter is een digitale fotoprinter, die werkt op basis van hitte (afkomstig van de printkop) om een folie te persen op fotopapier. De term "sublimatation", ofwel sublimatie, verwijst naar het feit dat de inkt ("dye") in de folie meteen van vaste vorm naar gasvorm overgaat, zonder in dit proces in een tussenstap vloeibaar te worden.

De folie, ook wel "ribbon" (inktlint) genoemd, bevat voor iedere foto vier lagen. Achtereenvolgens worden de drie basiskleuren op het papier geprint (cyaan, magenta, geel) en tot slot een lamineerlaag.

De lamineerlaag kan bij de printers van Sony en DNP via het stuurprogramma worden ingesteld op een glossy of matte afwerking. U kunt dus wisselen tussen mat en glossy, zonder papier en ribbon te hoeven verwisselen.

Wat maakt een dye-sublimation printer uniek?

De geavanceerde techniek maakt het mogelijk grote volumes aan foto's in zeer korte tijd af te drukken, tegen zeer lage kosten. Veel van onze dye-sub printers doen over een 10x15 print niet langer dan 8 seconden. Dit is beduidend sneller dan normale inktjetprinters.

Het papier zit doorgaans op een rol, zodat u niet steeds het papier hoeft te verwisselen of bij te vullen. Uit een rol gaan 200-700 prints, afhankelijk van het type printer en het papierformaat.

Papier voor een dyesub-printer koopt u in combinatie met bijbehorende ribbons (de folie). In de doos zitten doorgaans twee rollen papier en twee rollen folie. Deze gaan tegelijk op. Dat wil zeggen dat als uit een rol papier 500 prints gaan, dit ook geldt voor het bijbehorende ribbon. Bij een inkjet printer moet u, na het printen van veel rood-tinten, al snel de magenta-inkttank vervangen. Bij een dyesub-printer hoeft u dus nooit rekening te houden met het inktniveau: als de rol papier op is, dan is de ribbon eveneens op, en u vervangt beide tegelijk.

Papier voor dye-sublimation printers

Voor iedere dyesub-printer worden meerdere soorten papier aangeboden. Iedere soort correspondeert met een bepaald printformaat. Voor de DS40 printer van DNP kunt u bijvoorbeeld kiezen uit 10x15, 13x18, 15x23 en 15x20. De printer snijdt bij ieder formaat papier, de prints op het juiste formaat af. Voor A4 formaat prints in de maten 20x25 en 20x30 kunt u kiezen voor de DS80 printer.

Als u ervoor kiest om bijvoorbeeld 10x15 prints te gaan maken, dan betekent dat dus, dat als u een rol+ribbon voor 10x15 in de printer doet, de printer deze niet kan afsnijden op 13x18. Dit heeft te maken met de grootte van de kleurvlakken op de folie van het ribbon, deze is afgestemd op het te printen formaat. Ieder papierformaat heeft zijn eigen maat ribbon.

Een veelgebruikte oplossing om snel meerdere papierformaten te kunnen printen, of bijvoorbeeld klanten in een winkel de keus uit 10x15 en 15x23 te geven zonder papier te hoeven wisselen, is meerdere printers naast/op elkaar te zetten. Iedere printer wordt dan uitgerust met een andere papiersoort waardoor er alsnog meerdere afmetingen aangeboden kunnen worden.

Toepassingen

Dyesublimation printers zijn ideaal om snel professionele foto's te printen in grote volumes. Met name op evenementen zijn ze zeer praktisch. De printers zijn compact, robuust en kunnen prima worden vervoerd, bijvoorbeeld in een flightcase. Ook worden vrijwel alle pasfotostudio's met dit soort printers uitgerust.

Kijk hier naar het assortiment digitale fotoprinters van Benèl.

Reiniging

Indien u de lade van de DNP DS-RX1 opent, (gelijk aan wanneer u papier verwisseld) dan is de thermische printkop zichtbaar.
Deze printkop kan gereinigd worden met alcohol. Wij adviseren een zo puur mogelijke alcohol.
Gebruik hiervoor een zijden "brillen" doekje en maak een vegende beweging van links naar rechts, dus in één richting.
Daarnaast zijn ook alle ander onderdelen op deze manier te reinigen.

Software ondersteuning

Voor DNP printers vindt u hier de benodigde software (o.a. printer drivers en printer status tool voor aantal afdrukken).
Voor Sony printers klikt u op deze link voor de benodigde software (o.a. printer drivers).

Lees ook:

Hoe vervang ik papier/ribbon van mijn DNP dye-sublimation printer?