Nederlands Duits Engels

Veilig betalen met:


Klantbeoordelingen:


Op de hoogte blijven?

Ontvang per e-mail nieuws, deals en speciale kortingsacties!


Volg Benel ook via: 

    Youtube icon  Instagram

Vogelgeluiden leren

Voor vogels begint het voorjaar rond de kerst. Aan het eind van de maand beginnen de eerste vogels voorzichtig aan het voorjaar. Dat doen ze met hun prachtige zang. Het leren van vogelgeluiden is best moeilijk maar dit is de beste tijd om er mee te beginnen. Je kunt de hele maand december oefenen met 2 soorten. Want dat zijn de enige vogels die nu zingen. Het zijn de Roodborst en de Winterkoning. Vogelwachter Adriaan vertelt ons er graag meer over!

De Roodborst

De Roodborst klinkt als een klaterend, kabbelend beekje, met veel melodieuze tonen. Het begint altijd met hoge, ijle noten. Geen zangstrofe is hetzelfde, zoals je hoort in de onderstaande video. Als je een vogel ziet zingen dan blijft het geluid het beste hangen, is mijnervaring. Dus neem even vijf minuten om het hele filmpje te bekijken en te beluisteren. Doe dat een paar dagen achter elkaar en ga in de schemering in een geschikte omgeving luisteren of je er één hoort. Parken, tuinen en begraafplaatsen zijn plekken waar eigenlijk altijd wel Roodborstjes te vinden zijn. Het voordeel in december is dat er weinig blaadjes aan de bomen en struiken zitten. Zoek Roodborstjes op een hoogte van twee tot vier meter of twee in bomen en struiken.

De Winterkoning

De zang van de Winterkoning is echt verrassend hard voor zo'n klein vogeltje. Een zangstrofe duurt 4 tot 7 seconden en dat is best lang voor een zangstrofe. De zang bestaat uit verschillende elementen met harde trillers. Als ze zingen dan zie je bij de trillende strofes het staartje trillen. Je moet ze dan wel eerst vinden, want ze verstoppen zich erg goed. Meestal zitten ze laag, bij voorkeur in houtwallen en in lage struikjes. Bekijk en beluister het onderstaande filmpje.

29-11-2021