Nederlands Duits Engels

Veilig betalen met:


Klantbeoordelingen:


Op de hoogte blijven?

Ontvang per e-mail nieuws, deals en speciale kortingsacties!


Volg Benel ook via: 

    Youtube icon  Instagram

Soorten verlichting

Er bestaan vele soorten verlichting, allen met hun eigen voordelen. Zo kunt u werken met flitslicht, maar zijn er ook diverse soorten continulicht. Gaat u voor een moderne led-oplossing, een daglichtlamp, halogeenlampen of lampen met een Fresnel-lens? Benel adviseert u graag over de oplossing die het beste bij u past.

Begrippen binnen de verlichtingsmarkt

Cri-waarde

De kwaliteit van het licht, ook wel kleurweergave genoemd. Hoe hoger de waarde, hoe mooier het plaatje. Huidskleuren lijken natuurlijker en alle kleuren zijn van een betere kwaliteit. Een cri-waarde tot 80 is matig, van 80-90 is redelijk, van 90 tot 95 is goed en 95 tot 100 is zeer goed. 100 is de maximale cri-waarde.

Lux-waarde

De sterkte van het licht, oftewel de opbrengst. Wordt weergegeven op basis van afstand (bijvoorbeeld 10.000 lux op 0,5 meter en 4.000 lux op 1 meter). Wordt gemeten met een lichtmeter. Op deze manier kunnen alle lampen met elkaar vergeleken worden.

Kleurtemperatuur

Hoe koel (blauwe tint) of warm (gele tint) het licht is. 3200K is warm en vergelijkbaar met een gloeilamp. 5600K is koud (daglicht) en vergelijkbaar met natuurlijk daglicht. Bij sommige lampen loopt de kleurtemperatuur op tot 10.000, waarmee alle kleuren van de regenboog getoond kunnen worden.

In onderstaande tabel krijgt u een indruk van de verschillende toepassingen.

  Flitser Ledlamp Daglichtlamp Halogeenlamp Fresnellamp
Geschikt voor Grotere ruimtes en meerdere personen. Foto en video van dichtbij (o.a. portretten) Foto en video van dichtbij (o.a. portretten) Foto en video tot 1 a 2 meter Grotere ruimtes en meerdere personen.
Voordelen Groot bereik. Kleurtemperatuur aanpasbaar. Voordeliger dan ledlicht. Zeer veel licht. Ondanks de led-techniek een groot bereik.
Nadelen Je ziet van tevoren niet hoe het licht valt. De flits kan een schrikreactie veroorzaken. Niet geschikt voor video. Minder groot bereik dan flitslicht. Beperkte levensduur. Wordt redelijk warm. Minder groot bereik dan flitslicht. Wordt extreem warm. Minder groot bereik dan flitslicht. Enkel warm licht (+/- 3200K). Groot en zwaar bij de versies vanaf 160 watt. Hard licht.

Flitslicht

Flitslicht wordt al snel geassocieerd met fotostudio’s, maar kan eigenlijk overal zorgen voor mooiere foto’s. Zelfs in de stralende zon biedt een flitser uitkomst; flitslicht vermindert schaduwen en zorgt ervoor dat de omgeving niet overbelicht is. Doordat er voldoende licht op het onderwerp valt, kunt u de camera-instellingen zo aanpassen dat zowel het onderwerp als de omgeving perfect in balans zijn.

De kracht van flitslicht wordt uitgedrukt in Ws. Afhankelijk van de situatie kiest u een flitser met het wattage wat u nodig heeft. Globaal gezien spreken we bij flitsers tot 200 watt over een laag vermogen en bij flitsers van 600 watt of meer over een hoog vermogen. Wilt u een portretfoto maken van één persoon, dan zijn twee flitsers van 200 watt voldoende. Wanneer u een gezin van top tot teen wilt fotograferen, heeft u al snel 400 tot 600 watt aan licht per flitser nodig. Kinderen en dieren kunnen soms schrikken van flitslicht, waardoor continuverlichting in dat geval soms beter is.

Onze flitsers hebben een draaiknop, waarmee u het flitsvermogen traploos kunt instellen. Het is dus onmogelijk om een flitser met een te hoog wattage te kopen. Flitslicht is in vergelijking met andere lichtbronnen nog steeds een techniek waarbij u kunt rekenen op het meeste licht. Bovendien kunnen flitsers op een grotere afstand (enkele meters) het onderwerp belichten. Bij andere lichtbronnen, zoals led, wordt het vermogen na 1 meter al veel minder.

Continuverlichting

De twee voornaamste redenen om voor continuverlichting te kiezen zijn de inzetbaarheid bij videoproducties en het feit dat u op voorhand al ziet hoe het licht ‘valt’ op het onderwerp. Er bestaan verschillende soorten continuverlichting:

Ledlamp

Ledverlichting is er in vele soorten en maten. De unieke kenmerken zijn dat u de kleurtemperatuur kunt afstemmen op het omgevingslicht, de lampen een lange levensduur hebben (soms wel 50.000 uur) en ledverlichting veel minder warm wordt dan traditionele lampen. Wanneer de lampen lange tijd gebruikt worden, kunt u bovendien flink besparen op energiekosten.

Daglichtlamp

Een daglichtlamp heeft een e14 of e27 fitting en kan daarmee universeel in een lamphouder worden gedraaid. Ze worden ook wel spiraallamp genoemd, door de gedraaide vorm. Wanneer het wattage van een daglichtlamp vermenigvuldigd wordt met 5, krijgt u het wattage van een traditionele gloeilamp.

Halogeenlamp

Halogeenlampen zijn compact en stralen een grote hoeveelheid warm licht uit. Halogeenlampen worden zeer warm, u kunt letterlijk uw vingers branden aan de behuizing. Het is dus noodzaak om de lamp na gebruik enkele minuten af te laten koelen voordat u ze opbergt. De verhouding prijs-lichtopbrengst is goed, maar bij gebruik voor langere tijd zijn de stroomkosten hoger (al snel 1 euro voor een halve dag per lamp).

Fresnellamp

Fresnellampen werken met een speciale lens, waarbij u de bundel van het licht kunt aanpassen. De fresnellampen welke Benel verkoopt, werken op basis van led. In tegenstelling tot de overige ledverlichting kunnen Fresnel-ledlampen zeer ver schijnen. Bovendien kunt u bij een deel van het aanbod de kleurtemperatuur aanpassen. Fresnellampen zijn er in vele maten, van zeer compact tot groot en extra krachtig.

RGB-verlichting

RGB-lampen kunnen alle kleuren van de regenboog tonen. Deze vorm van ledverlichting is dus breed inzetbaar voor diverse creatieve doelen. RGB staat voor rood, groen en blauw.